TAI CHI TAO & QIGONG @ HOME

Hier vind je tools en praktische informatie die je kunnen ondersteunen in een Taoïstische leefstijl. 

De Bodyscan by Yuchitao

Zoek een rustige plek en luister hier naar de bodyscan.

Het belang van de bodyscan

We nemen allemaal waar door onze primaire zintuigen: reuk, tast, zicht, smaak en gehoor. Interoceptie is het zintuig dat ons helpt te begrijpen en voelen wat er in ons lichaam aan de hand is.

Sommige signalen zijn heel eenvoudig: vol zitten, naar de wc moeten, kou voelen, slaap hebben maar er zijn ook talloze subtielere signalen die al snel onopgemerkt blijven.

Na een burn-out of een periode van overspannenheid beginnen mensen vaak weer meer gevoel te ontwikkelen voor de innerlijke toestand van je lichaam. Ons brein krijgt steeds signalen vanuit het lichaam waarmee het mogelijk is om de fysiologische toestand van ons lichaam bij te sturen.  Hoe vaker we afstemmen op deze signalen hoe sterker de verbinding van brein en lichaam word; je zelfbewustzijn neemt toe. Als je beter bent afgestemd op deze signalen zul je ook eerder herkennen wanneer je bijvoorbeeld verkouden gaat worden, soms al dagen voordat je merkbare symptomen hebt.  Ons lichaam zendt duizenden microsignalen uit die ons vertellen dat ons immuunsysteem het moeilijk heeft. Het is vervolgens aan ons om hier iets mee te doen; meer water drinken, voedingsupplementen nemen, niet naar dat feestje gaan maar juist vroeg naar bed.

Om dit te herkennen en tijdig te signaleren is het dus van belang regelmatig een innerlijk gesprek te voeren waarbij je je afvraagt waarom je je voelt zoals je je voelt. Het regelmatig doen van een bodyscan is daarom cruciaal voor onze gezondheid. Je stelt je lichaam dan in de gelegenheid om de signalen volledig bewust door te laten komen en geeft het de tijd om hierop te anticiperen. Ook wordt je je meer bewust van eventuele blokkades en ontspan je die gebieden en zorg je voor een betere doorstroming van Qi door het lichaam.

Volg Yuchitao op Instagram yuchitao_taichitao 

Thuis oefenen in 

De Ontluiking

De Dageraad